Det nordiske grænsetræf indtog nyåbnet folkepark fra 60-erne, maj 2009

I år var det svenskernes tur til at afvikle det traditionsrige nordiske grænsetræf i pinsen. Det var A-sektionen i den svenske citroenklub der stod for arrangementet, der fandt sted i Småland. Først slog vi lejr på den smukke Torne Campingplads, hvor der indfandt sig godt 30 biler, flest fra Sverige, en del fra Norge og en lille håndfuld fra Danmark. På Campingpladsen var der ba.a. ”Loppis” eller stumpemarked den første formiddag, fællessmagning af den lokale specialitet ”Ostkaka med sylt och vispgrädde”.

Selve træfaktiviteterne var henlagt til en genåbnet svensk folkepark ”Tyrolen” som en gruppe unge entusiaster havde købt og var ved at genetablere i den ånd den blev bygget i 60-erne. Stedet havde stået urørt i 30 år men nu var de fine dekorationer blevet malet op og de første engagementer var planlagte, herunder det nordiske grænsetræf.

Vores biler blev stillet op til præsentation langs anlæggets allé. Efter vi havde beundret de mange forskellige citroner var det først tid til pointpromenaden med finurlige spørgsmål, der var faktisk ingen der fik alle rigtige, men præmierne blev delt ud, herunder til Dan’s fader, der vandt flere måneders kaffeforbrug. Herefter blev der stillet op til den traditionsrige landskamp, hvor vi skulle igennem en række discipliner, herunder hjulkapselkastning, blomsterskydning og snedkerering af en fuglekasse ud fra en bunke tilskårne brædder hvor det gjaldt om at tilegne sig et sæt der passede sammen. Dem der var hurtigst vandt, også selv om der næppe ville flytte en fugl ind i den konstruktion. Men sjovt var det. Det var igen Nordmændene der tog pokalen hjem i landskampen.

Om aftenen var der fællesspisning samme sted, hvor vi sad på det gamle dansegulv, der bar tydeligt præg af mange års bearbejdning med voks og dansesko. Og de inspirerende malerier i loftet havde fået ny glans efter de var blevet genopfrisket. Og maden var en fantastisk buffet leveret fra en restaurant i Växjö drevet af endnu et hold unge entusiaster, fornemmede man.

Andendagen var der fælles raid rundt i Småland gennem smukke landskaber og forbi enorme ophobninger af træstammer der blev holdt fugtige med vandkanoner og mindede os om de altødelæggende storme der hærgede Småland for et par år siden.  Vi passerede også et slags hjemstavnsmuseum, hvor der var gang i dampmaskiner og glødehovedsmotorer og boder hvor man bl.a. kunne få alt at vide om linoliemaling.

Herefter ebbede træffet ud fordi 2. Pinsedag ikke er helligdag i Sverige, så til sidst var danskerne og et par nordmænd alene tilbage, hvor tiden så også kunne bruges til planlægningen af Raid Dracula og samling om bålet efter mørkets frembrud.

MKJ, skrevet til “Citraction”, juli 2009